Nowocześnie - pysznie, zdrowo i domowo!
Kategoria
13 - Jeżyce, św.Łazarz
Nazwa projektu
Nowocześnie - pysznie, zdrowo i domowo!
Skrócony opis projektu
Nowoczesna kuchnia dla jeżyckich przedszkolaków gwarancją zdrowego pokolenia poznaniaków
Opis projektu
Projekt „Nowoczesna kuchnia dla jeżyckich przedszkolaków” ma na celu modernizację i unowocześnienie bloku żywieniowego w Przedszkolu nr 71 „Pod Topolą” w Poznaniu oraz w Przedszkolu nr 86 „Tęczowy Świat” w Poznaniu. Jestem poznanianką, jeżyczanką. Jako dziecko uczęszczałam do Przedszkola nr 71 „Pod Topolą” w Poznaniu, teraz jestem mamą, nauczycielką a moje dzieci to również absolwenci Przedszkola nr 71 „Pod Topolą” w Poznaniu. Jeżyckie przedszkola to super sprawa. I ten kisiel żółty z ciasteczkiem ….mniam!!!
Bloki żywieniowe to najważniejsze miejsca w przedszkolach, obejmują zintegrowane pomieszczenia funkcjonalne. Dwie jeżyckie kuchnie wydają posiłki dla 250 dzieci. Obecnie kuchnie wyposażone są w ubogi i częściowo zniszczony sprzęt AGD wymagający częstych napraw. Wyposażenie kuchni w nowoczesny sprzęt AGD usprawniłoby jej funkcjonowanie i zwiększyło wachlarz zdrowych potraw. Nowoczesny sprzęt byłby inwestycją na lata i służyłby wielu pokoleniom młodych poznaniaków, co jest ważnym argumentem przemawiającym za potrzebą doposażenia kuchni przedszkoli. Niezbędny jest tez remont pomieszczeń kuchennych…nowe wyposażenie, w nowym otoczeniu.
Kuchnia przedszkola wyposażona jest w sprzęt wymagający modernizacji. Doposażenie jej w nowoczesny sprzęt pozwoliłoby na sprawniejsze przygotowanie zdrowych i różnorodnych posiłków oraz podniesienie wydajności pracy personelu. Piękna, nowoczesna kuchnia z szeregiem pomieszczeń gospodarczych, magazynów żywności i zapleczem sprawi, że wszystkie posiłki przygotowywane na miejscu będą oparte o najwyższe standardy. Posiłki przygotowane za pomocą nowego sprzętu wykształcą u dzieci nawyk zdrowego żywienia.
Praca przedszkolnej kuchni wymaga przygotowywania dużej ilości potraw w krótkim czasie, dlatego najważniejszym aspektem planowania wydatków związanych z jej wyposażeniem jest zakup urządzeń wielofunkcyjnych, energooszczędnych i wydajnych w nowych zmodernizowanych blokach żywieniowych w jeżyckich przedszkolach.
Bloki żywieniowe to najważniejsze miejsca w przedszkolach, obejmują zintegrowane pomieszczenia funkcjonalne. Dwie jeżyckie kuchnie wydają posiłki dla 250 dzieci. Obecnie kuchnie wyposażone są w ubogi i częściowo zniszczony sprzęt AGD wymagający częstych napraw. Wyposażenie kuchni w nowoczesny sprzęt AGD usprawniłoby jej funkcjonowanie i zwiększyło wachlarz zdrowych potraw. Nowoczesny sprzęt byłby inwestycją na lata i służyłby wielu pokoleniom młodych poznaniaków, co jest ważnym argumentem przemawiającym za potrzebą doposażenia kuchni przedszkoli. Niezbędny jest tez remont pomieszczeń kuchennych…nowe wyposażenie, w nowym otoczeniu.
Kuchnia przedszkola wyposażona jest w sprzęt wymagający modernizacji. Doposażenie jej w nowoczesny sprzęt pozwoliłoby na sprawniejsze przygotowanie zdrowych i różnorodnych posiłków oraz podniesienie wydajności pracy personelu. Piękna, nowoczesna kuchnia z szeregiem pomieszczeń gospodarczych, magazynów żywności i zapleczem sprawi, że wszystkie posiłki przygotowywane na miejscu będą oparte o najwyższe standardy. Posiłki przygotowane za pomocą nowego sprzętu wykształcą u dzieci nawyk zdrowego żywienia.
Praca przedszkolnej kuchni wymaga przygotowywania dużej ilości potraw w krótkim czasie, dlatego najważniejszym aspektem planowania wydatków związanych z jej wyposażeniem jest zakup urządzeń wielofunkcyjnych, energooszczędnych i wydajnych w nowych zmodernizowanych blokach żywieniowych w jeżyckich przedszkolach.
Lokalizacja, miejsce realizacji projektu
Ulica, rejon ulic
Jeżyce, ul. Galla Anonima 13 i ul. Juliusza Słowackiego 15Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji
Przedszkola mieszczą się w starej zabudowie Jeżyc, w centrum pięknych Jeżyc, w obszarze Rady Osiedla Jeżyce.Potencjalni odbiorcy projektu
Dzieci – przedszkolaki, kolejne pokolenia zdrowych poznaniaków!
Uzasadnienie dla realizacji projektu
Najważniejszym zadaniem przedszkolnej kuchni jest dostarczanie zdrowych, zbilansowanych posiłków, bogatych we wszystkie mikroelementy potrzebne najmłodszym dzieciom do prawidłowego rozwoju. Przygotowywanie potraw w przedszkolu objęte jest restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi zachowania higieny podczas ich obróbki oraz podawania.
Wybór przedszkola, to bardzo ważna decyzja. Rodzice zwracają uwagę na wiele aspektów. Jednym z nich jest właściwe żywienie, a przede wszystkim zdrowa nowoczesna kuchnia. Rodzice chętniej wybierają placówki ,w których jest własna kuchnia, a posiłki przygotowywane są bezpośrednio przed spożyciem. Zorganizowanie profesjonalnej kuchni przedszkolnej jest trudnym i skomplikowanym procesem. Własna kuchnia w przedszkolu daje możliwość przygotowywania zdrowych a przede wszystkim świeżych posiłków oraz indywidualnego
Nasze jeżyckie przedszkola chcą dbać o zdrowe wyżywienie małych poznaniaków, szczycąc się nowoczesną kuchnią XXI wieku. Niezawodny sprzęt, innowacyjne rozwiązania i specjalistyczne maszyny sprawią to na pewno !
Wybór przedszkola, to bardzo ważna decyzja. Rodzice zwracają uwagę na wiele aspektów. Jednym z nich jest właściwe żywienie, a przede wszystkim zdrowa nowoczesna kuchnia. Rodzice chętniej wybierają placówki ,w których jest własna kuchnia, a posiłki przygotowywane są bezpośrednio przed spożyciem. Zorganizowanie profesjonalnej kuchni przedszkolnej jest trudnym i skomplikowanym procesem. Własna kuchnia w przedszkolu daje możliwość przygotowywania zdrowych a przede wszystkim świeżych posiłków oraz indywidualnego
Nasze jeżyckie przedszkola chcą dbać o zdrowe wyżywienie małych poznaniaków, szczycąc się nowoczesną kuchnią XXI wieku. Niezawodny sprzęt, innowacyjne rozwiązania i specjalistyczne maszyny sprawią to na pewno !
Szacunkowy koszt projektu
Składowa projektu | Koszt [w zł] |
---|---|
Potrzeby Przedszkola nr 71 „Pod Topolą” w Poznaniu i Przedszkola nr 86 „Tęczowy Świat” w Poznaniu
Wyposażenie kuchni w nowoczesny sprzęt ( piece konwekcyjne, wyparzarki, zmywarki, szafy chłodnicze, zamrażarki, lodówki, stoły i szafy gastronomiczne, meble ze stali nierdzewnej, roboty, miksery, blendery, porcelana dla dzieci, wózki kelnerskie , sztućce, garnki itp.- koszt ok. 250000 zł na dwie placówki. II. Modernizacja i remont bloku żywieniowego wraz z pomieszczeniami magazynowo- socjalnymi oraz modernizacja ogrzewania bloku żywieniowego – Koszt 350000 zł na dwie placówki. |
600 000 |
SUMA: | 600 000 |
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Łączny koszt utrzymania zrealizowanego projektu w trakcie kolejnych 5 lat (np. koszty sprzątania, energii, wody, bieżących remontów, konserwacji)
SUMA: | 40 000 |
Dodatkowe załączniki
Nie dodano załączników. |
Kontakt do wnioskodawcy
Ocena projektu
Projekt został wstępnie zaakceptowany przez Gabinet Prezydenta.
Projekt w trakcie opiniowania przez Wydział Gospodarki Nieruchomościami
Opiniowanie projektu przez:
-
zarządca terenu
:
Wydział Oświaty
Projekt jest rekomendowany do realizacji przez Jednostkę
Karta Oceny Projektu Projekt jest rekomendowany do realizacji: takZespół Obradował w składzie: Przemysław Foligowski, Piotr GarlaczKryteria zasadnicze 1. Zgodność z kompetencjami gminy - Czy proponowane zadanie jest zgodne z kompetencjami gminy i zakresem zadań realizowanych przez jednostki miejskie? - tak2. Zgodność z prawem lokalnym - Czy w dniu zgłoszenia projekt jest zgodny z obowiązującymi w Mieście planami, politykami i programami a w szczególności z:- zapisami miejskiego planu zagospodarowania – obowiązującymi oraz będącymi w opracowaniu? (w razie konieczności można zasięgnąć opinii WUiA lub MPU),
- innymi uchwałami Rady,
- zarządzeniami Prezydenta
3. Zgodność z przyjętą strategią i programami Miasta - Czy w dniu zgłoszenia projekt jest zgodny ze obowiązującą Strategią i programami Miasta Poznania? - tak4. Zadanie przewidziane do realizacji w Budżecie Miasta lub Wieloletniej Prognozie Finansowej - Czy proponowane zadanie jest już uwzględnione w Budżecie Miasta lub Wieloletniej Prognozie Finansowej? - nie5. Współpraca instytucjonalna - Czy projekt wymaga współpracy instytucjonalnej? - nie- Czy osoby odpowiedzialne za kierowanie daną instytucją przedstawiły wyraźną pisemną gotowość do współpracy w formie oświadczenia? - nie dotyczy6. Założenie o wykonaniu tylko jednego elementu - Czy projekt zakłada wykonanie wyłącznie jednego z elementów (etapów) realizacji zadania (np. dokumentacji projektowej), które w latach kolejnych będzie wymagało wykonania dalszych jego elementów (etapów), nieuwzględnionych we wniosku na dany rok? - nie7. Realizacja zadania w budynku będącym własnością Miasta - Czy projekt dotyczy budynku będącego własnością Miasta, w którym prowadzona jest działalność komercyjna (nie dotyczy działalności dotowanej przez Miasto), przez którą rozumie się działalność prowadzoną w celu osiągania zysków? - nie8. Komercyjność projektu - Czy projekt ma charakter komercyjny tzn. wynika z niego, że można z niego czerpać bezpośrednie korzyści finansowe (przychody) w związku z realizacją projektu? - nie9. Możliwość realizacji zadania w przeciągu kolejnego roku budżetowego? - Czy możliwa jest realizacja zadania w trakcie roku budżetowego 2020 lub – w przypadku projektów inwestycyjnych, których realizacja wymaga przeprowadzenia czynności przygotowawczych, polegających np. na sporządzeniu dokumentacji projektowej lub pozyskaniu m.in. stosownych pozwoleń, uzgodnień oraz opinii – w trakcie kolejnego roku budżetowego? - tak10. Projekt zakładający budowę pomnika lub innych form upamiętnienia - Czy projekt zakłada budowę pomnika/pomników lub innych form upamiętnienia regulowanych przez odrębne przepisy? - nie11. Zgodność z przepisami prawa - Czy projekt narusza obowiązujące przepisy prawa, prawa osób trzecich, w tym prawa własności, ochrony wizerunku i dobrego mienia? - nie12. Realizacja na terenie miasta Poznania - Czy miejsce realizacji projektu wykracza poza teren Miasta Poznania? - nieKOSZTY Koszt projektu (kwota w zł) - określony przez Wnioskodawcę - 600 000 złKoszt utrzymania projektu w kolejnych 5 latach określony przez Wnioskodawcę - 40 000 złA. Czy wymagany budżet całkowity na realizację projektu jest zgodny z limitami finansowymi wskazanymi w Zasadach PBO20? - takB. Czy łączny koszt utrzymania projektu w kolejnych 5 latach przekracza 30% wartości zgłoszonego projektu? - nie
Koszt projektu (kwota w zł) - określony przez wydział merytoryczny - 600 000 złKoszt utrzymania projektu w kolejnych 5 latach określony przez wydział merytoryczny - NIE OKREŚLONO KOSZTÓWKoszt oznakowania zrealizowanego projektu - NIE OKREŚLONO KOSZTÓWA. Czy wymagany budżet całkowity na realizację projektu jest zgodny z limitami finansowymi wskazanymi w Zasadach PBO20? - takB. Czy łączny koszt utrzymania projektu w kolejnych 5 latach przekracza 30% wartości zgłoszonego projektu? - nie
Opinie Rad Osiedli:
-
Administrator Osiedla - OSIEDLE JEŻYCE
Projekt jest rekomendowany do realizacji przez Jednostkę
Karta Oceny Projektu Projekt jest rekomendowany do realizacji: takZespół Obradował w składzie: UCHWAŁA NR VII/52/VII/2019 RADY OSIEDLA JEŻYCE z dnia 5 września 2019 r. w sprawie zaopiniowania projektów zgłoszonych do Poznańskiego Budżetu Obywatelskiego 2020.Kryteria zasadnicze Czy projekt jest funkcjonalny? - takCzy projekt jest zgodny z istniejącą infrastrukturą? - takCzy realizacja projektu pozytywnie wpłynie na otoczenie? - takCzy projekt zaspokaja potrzeby lokalne? - tak